Для безперешкодного висвітлення ЗМІ перебігу виборчого процесу Національна спілка журналістів України, Професійне об’єднання „Незалежні медіа-профспілки України` та Правова програма IREX U-Media домовилися спільно захищати права журналістів у дні голосування та підрахунку результатів виборів. Разом з ними працювала і місія Міжнародної федерації журналістів.

Три журналістські організації створили цілодобовий Координаційний центр допомоги журналістам під час виборів, що розпочав свою роботу о 7.00 31 жовтня і буде працювати до 12.00 1 листопада. Безкоштовна гаряча лінія забезпечила можливість журналістам зі всіх регіонів України повідомляти про порушення виборчого процесу та отримувати юридичні консультації, щоб оперативно вирішувати свої проблеми. Негайну допомогу журналісти та ЗМІ отримували за номером 8-800-50-165-50.

Слід відзначити високу активність пересічних громадян протягом усієї доби: з близько 60 звернень майже половина була від них, інша частина стосувалася безпосередньо проблем журналістів. Усі, хто телефонував, називали себе і залишали свої координати.

Перші звернення були саме від громадян та журналістів, які висловлювали побоювання щодо усіх можливих порушень виборчого процесу та будь-яких заборон або обмежень, у тому числі, щодо кількості спостерігачів на виборчих дільницях, заборони користуватися на дільницях мобільним зв’язком тощо.

З 12 до 13 години до Центру зверталися громадяни, які повідомляли про порушення під час голосування. Зокрема, вони стосувалися того, що до дільниць під’їжджають автобуси з людьми, у тому числі з представниками правоохоронних органів з відкріпними посвідченнями.

Варто відзначити велику кількість скарг на недбало складені списки виборців (зазначення давно померлих родичів, перекручення прізвищ чи помилки у номерах квартир і будинків). Через неправильні списки у Києві проблеми з реалізацією виборчих прав виникали одразу у великої кількості людей (до 600 осіб). Звернення щодо порушень у формуванні списку виборців надходили протягом усього дня.

Повідомлення від громадян, які намагалися не допустити порушень і розповідали про все, що їм видалося підозрілим, надходили практично з усіх областей України.

Джерело: Київська незалжна медіа-профспілка